Under finnes et opptak med den første ordentlige konserten med prosjektet Bendik Baksaas + Fredrik Høyer på Riksteatret 6. september 2017.

Dette var også første gang vi viste fram noe som helst fra den snart ett halvt år inn-i-det og kontinuerlige prosessen med poesi- og musikkprosjektet Hortensia. Lenge sia, i en offentlig setting. Og det var bare andre gang at jeg, Bendik og Daniel Mahal, dataprogrammerer og visualsartist, hadde en gig sammen.

Både diktet og visuals var datagenerert.

Det var litt «sjis», som man sier i Drammen («sjis» = lett angst, sterk nervøsitet), men det gikk kjempefint! Mini-konserten var nemlig ikke bare første gang vi viste frem noe fra Hortensia. Lenge sia. Opptredenen var også første gang i hele min karriere som poet jeg opptrådde nesten uten å si noe som helst. Første gang jeg brukte Ableton Live for å fremføre tekst.

Hortensia. Lenge sia er et kunstprosjekt og et litterært prosjekt, hvor poesi datagenereres av et program vi har skrevet. Først skriver jeg masse tekst, hvor målet er over én million ord. Deretter fôrer vi det inn i programmet. På den måten, ved hjelp av algoritmer, lærer vi programmet å skrive. Dette er noe vi holder på å utvikle, en kontinuerlig kunsterisk prosess som inneholder både tekst og musikk og programutvikling.

Diktet vi fremførte, «1999», er basert på et datasett bestående av 60.000 ord med stream-of-conciousness jeg har skrevet på i et halvt år, nå. Per nå tror jeg ikke vi har nok input – seksti tusen ord er ikke så veldig mye i denne sammenhengen, bare litt mer enn en liten roman, kanskje – til at den ikke får ut tekst hvor det er høy feilmargin og jeg måtte redigere en god del. Men språket som kommer ut som output blir per nå veldig artig, nesten norrønt-aktig i uttrykket. Dét synes jeg er veldig fint, og uventa, siden det er skrevet på en så hypermoderne måte.

Dette var altså den første smakebiten fra prosjektet, fremført på et arrangement på Riksteateret i regi av Kulturtanken. Etterpå var vi slitne og supergira på å jobbe videre med dette. Diktet kan du lese under.